Wolky Tolky

Van een slim idee naar een innovatief concurrerend eindproduct

 

Vaak ontbreken er één of enkele competenties in het ontwikkelproces of naar de markt brengen van innovaties, waardoor trajecten onnodig lang duren of uiteindelijk stoppen. Zo wilde Boomkwekerij Fleuren uit Baarlo een weerstation ontwikkelen om lokaal het weer in kaart te kunnen brengen ten behoeve van de bewerking van het land. Maar waar begin je, welke kennis, niet voorhanden bij een bloemkwekerij, heb nodig om dit idee verder te ontwikkelen en waar vindt je die kennis? Fleuren zocht de samenwerking op met Blue Engineering uit Venlo. Dit bedrijf heeft meerdere competenties en kennis in huis en heeft een uitgebreid netwerk van specialisten en toeleveranciers. Hiermee hebben we een unieke positie om een dergelijk traject in te vullen. De bedrijfsfilosofie is dan ook dat start-ups de aanjagers zijn van innovatie en daarmee ook de economie.

Blue Engineering heeft voor dit station, Wolky Tolky genaamd, het volledige systeem ontwikkeld waarin software automatisch op afstand wordt geüpdate middels een bootloader die door Blue Engineering is ontwikkeld. Het systeem communiceert draadloos en heeft geen externe stroombron nodig omdat hij middels een zonnepaneel en accu zelfvoorzienend is. Doordat Blue Engineering alle benodigde competenties in huis heeft en excelleert in productontwikkeling kunnen we een totaalpakket aanbieden en daarmee snel een proof of concept vertalen naar een eindproduct.


Doordat er met het weerstation online bekeken kan worden hoeveel water er valt, hoeft de kweker niet onnodig naar het perceel toe te rijden. Met deze data kun je sturen op het aanleggen van sleuven of bijwateren indien nodig. Er kan dus gerichter water gegeven worden en voorkom je overmatig watergebruik. Huidige applicaties zoals KNMI kunnen niet specifiek genoeg meten, wat bij precisielandbouw een must is.